Nemrut Dağı’nda Gün Batımı

768 1024 Armağan Portakal

Olağanüstü bir deneyim, diye başlayayım, siz anlayın! Unutulmaz anılar arasında sıraya girdi hafızamda, kalbimde… Yazarken bile etkisine giriyorum, o derece!

Adıyaman’dan daha fazla bilinen bu dağ, zirvesinde bir tümülüs barındırıyor. Büyük İskender’in ölümünden sonra taht kavgaları nedeniyle bölünen imparatorluktan dört farklı krallık ortaya çıkar. Antakya’daki krallıkta bir vali aradan sıyrılır, O da kendi krallığını kurar: KOMMAGENE!

Persler ve Romalılar arasında tampon bölge olarak bir kaç yüzyıl yaşayan medeniyet olur.

Dağdan baktığınızda katman katman tepeler, ardında güneş, gökyüzü, gece pırıl pırıl parlayan Venüs, bozkır görüntüsüne rağmen renkler, tonlar, ovalar, vadiler, dört yanınızda rüzgar offf manzarayı anlatmaya kelime bulamıyorum.

Kommagene medeniyeti Nemrut Dağı tepesine tümülüs, tümülüs üzerine de tanrı ve kral heykellerini inşa eder. Doğu ve batı aksında sırtları tümülüs, bakışları ovaya doğru oturan heykellerin baş bölümleri zamanla kopmuş ve tahtların önünde durmaktadır.

Doğu Terası – gün doğumu için

Batı terası – gün batımı için

Dağ 2150m rakıma sahip. Güneşi doğurmak, batırmak eşsiz bir deneyim. Yazlıkta komşumuz Emine Teyze nurlarda olsun Besnili idi. Güneşin doğuşunu öyle anlatırdı ki, döne döne çıkıyor derken elleri, kollarıyla bu coşkuyu anlatırdı.

Biz @2kadinanadoluda ruhu ve @tourjuva organizasyonuyla bir grup şanslı gezgindik. Batı terasına çıktık önce. Yolu daha iyi diye. Zirvede tümülüs çevresinde dolaşıp doğu terasını da ziyaret ettik. Sonra hemen batıya geri geldik. Dakikalarla yarışılan bir durumdaydık. Güneşin batışını izleyecektik.

Şaraplarımızı kadehlere koyduk. Yudumlarken an be an güneş veda etti. Uçsuz bucaksız ufuk çizgisi boyunca kırmızının, morun, turuncunun tonlarının yayılışını gördüm. Heykellere vuran ışığı, onların ardına bıraktığı gölgeleri izledim. Ben ne yaşadım o an! Huşu içindeydim. Ne kalbimi, ne zihnimi susturamadım, başıboş bıraktım. Sadece beden olarak sallandım, durdum, döndüm falan o kadar.

Aklınızda olsun!

  • Uzun yol ve tırmanış için rahat yürüyüş ayakkabısı şart.
  • Tok karınla yürümenizi tavsiye etmem.
  • Arada ahşap banklar var. Fit olmama rağmen 4 kere mola verdim dinlendim.
  • Rüzgar kuvvetli, güneş batınca ekstra soğuk polar mont ve rüzgarlık şart. Ben yün atlet, tişört, kot ceket, polar mont, rüzgarlık giymeme rağmen üşüdüm zirvede.
  • Çöpünüzü asla bırakmayın.
  • Eserler halatlarla ayrılmış, yanlarına girmeyin, üzerine basmayın.
  • Doğu-batı terasları arasında yürürken dikkatli olun. Unutmayın 2.150 metre yüksektesiniz.

***

Literatür bilgi

Nemrut Dağı’na dair internette literatür bilgi çok bulacaksınız. Sizi yormamak için bir copy-paste ekliyorum. Üzerinde horoskop olan aslan heykelini neden göremedik sebebi de aşağıdaki notlarda:

Kahta İlçe sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı, M.Ö. 69-36 yılları arasında yaşamış Kommagene Kralı I.Antiochos tarafından kendisi adına mezar yeri ve Krallığı için kutsal bir alan oluşturmak amacıyla yapılmış olup, 2150 metre yükseklikle ana kaya oyularak, kırma taşlarla yükseltilmiş 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapında Tümülüs oluşturmuş ve Doğu ve Batı teraslarına kendisinin ve Yunan – Pers dev tanrı heykelleri ile göklerin koruyucusu Kartal ve yerlerin koruyucu Aslan heykellerini yaptırmıştır. Tahtların arkasında 237 satırdan oluşan Kral Antiochos’un dini ve sosyal içerikli vasiyeti (Nomos) bulunmaktadır.

İki metre yüksekliğinde iki buçuk metre genişliğinde blok üzerine sağ tarafa doğru yürüyen boynunda bir hilal, gövdesinde on dokuz yıldız ve üst kısımda üç adet büyük yıldız bulunan bir aslan figürü bulunmaktaydı. Bu üç büyük yıldız Mars, Jüpiter ve Venüs’ü simgelemekte olup dünyanın bilinen en eski horoskopu olması açısından oldukça önemli ve gizemlidir. Yapılan araştırmalarda aslan figürünün resmedildiği yıldız ve üç büyük gezegenin M.Ö. 7 Temmuz 62 yılını gösterdiği ve bu tarihinde Kral Antiochos I.’in tahta çıkış tarihini gösterdiği tahmin edilmektedir. Osman Hamdi Beyin 1883 yılındaki kazıları sırasında sapasağlam olan ve aynı yıl C.Humann tarafından kalıbı alınarak şuan Almaya da tıpa tıp benzerinin müzede sergilendiği aslan figürü zamanla ciddi şeklide tahrip olmuştur ve  koruma amacıyla şuan kapalı bir bölümde saklanmaktadır.

Nemrut Dağı ve uzantılarını içerisine 13.850 hektarlık alan 1987 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmış olup,  Milli Park ilan edilerek koruma altına alınmıştır. İki bin yıl önce inşa edilmiş Nemrut Dağı anıt mezar yeri ve kutsalı alanı ziyaret ederek hem tarihe tanıklık etmek, hem de güneşin dünyada doğuşunun ve batışının izlenmesinin en güzel olduğu yerde bulunmak unutulmaz bir deneyim olarak size kalacaktır.

(Kaynak: kahtaturizmdanismaburosu.ktb.gov.tr)

***

Dağların enerjisi özel… Başka dağlardan bakmak, görmek, hissetmek, anlamak, hissetmek dileklerimle…

Armağan

Ekim 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published.